Finns det vildmark i Skåne?

Jag gillar vildmark. Även om jag inser att inte ens Sveriges mest otillgängliga platser, som Sarek och Padjelanta, är vildmark i egentlig mening. Utan renskötsel, fiske och jakt hade dessa marker sett annorlunda ut än de gör idag. Men finns det några vilda områden i Skåne? Marker som inte odlats på länge, och där det är långt till närmsta hus?

Jag gav mig ut på skåneleden en långhelg i maj för att försöka hitta ett sådant område. I ryggsäcken fanns tält, sovsäck, kök, vattenrenare och mat för några dagar. Jag räknade inte med att kunna köpa något på vägen, och tyvärr kan man inte dricka vattnet orenat i skånska vattendrag.

SL-5
Skåneleden i skir vårgrönska

Jag hade fått tips på Skåneledens fantastiksa web-sida om ett område i nordöstra Skåne på den så kallade kust till kust leden. Mer specifikt etapperna från Östafors till Glimåkra (SL1:3-6). Båda Östafors och Glimåkra har regelbunden busstrafik vilket gör det lätt att ta sig dit och hem.

Jag steg av bussen vid vägen i Östafors i strålande vårsol. Björkarna hade musöron och grönskan var så där vårligt skir. Jag hittade ganska snart ned till Skåneleden i dalen och började gå en ganska jobbig sträcka uppför. Jag passerade många små torp och en och annan hästgård.

Den helg jag hade valt för min vandring visade sig bli rejält varm. Svetten rann nerför ryggen och vattenrenaren användes flitigt i de små bäckar jag passerade. Vattenrenaren består av en pump som pressar vatten genom ett mekaniskt keramikfilter. Enligt specifikation skall alla bakterier och större organismer filtreras bort. Däremot försvinner inte virus eller kemiska föroreningar, en reningsgrad som dock är fullt tillräcklig för rinnande vatten i Sveriges natur.

SL-2
Vatten att rena till dricksvatten

Jag träffade inte på många andra vandrare, men däremot en hel del kanotister när jag närmade mig Immelns sjösystem. Vandringen gick på små skogsvägar men också på stigar i skogen. Det är alltid spännande att gå in på en liten stig i en stor skog. Hur ser där ut? Vart kommer jag? Många av de stigar som skåneleden följer går längs vägar och stråk som för länge sedan slutat användas för annat än vandring och skogspromenader. De har ofta imponerande stenmurar längs sidorna, och man kan med lite fantasi se ett annat landskap än den skog som idag står där. Ett landskap med hagmarker, djur och torp. Troligen med stor fattigdom och många barn. Nordvästra Skåne, precis som norra Blekinge och Småland, är utvandrarmarker, och marker som beskogats under de senaste 100 åren.

SL-4
Gammal väg med murar

Att tälta på leder i Skåne (och egentligen i alla natur söder om fjällen) är inte så lätt. Visst kan jag sätta upp mitt tält enligt allemansrättens principer (ett tält – en natt), men platserna där ett tält passar är inte så många. Marken är ojämn och det är ofta långt till vatten. Min första natt tältade jag i en tom hage, men egentligen lite för nära bebyggelse för min smak. Jag vet att man från Skåneleden uppmuntrar vandrare att övernatta på de iordningställda platser som finns längs leden. Platser med vindskydd, dass, eldstäder och till och med ved. Men jag söker ensamhet, och det brukar jag inte få på dessa platser. Natten i tältet blev förvånansvärt kall, det var någon grad under noll tidigt på morgonen.

Värmen fortsatte även nästa dag. Och det gjorde även landskapet. Ingen riktig vildmarkskänsla infann sig. Det är för mycket hus, hundar som skäller, virkesupplag och kalhyggen. Men det är trots det väldigt fin vandring och mycket vackert, speciellt längs de sträckor som går längs fina små skogssjöar.

Andra dagen gick jag för långt. Vilket helt berodde på svårigheten att hitta tältplats. Till slut satte jag upp tältet i skymningen vid en vändplan på en enslig skogsväg. Ingen riktig naturkänsla, men plant underlag och nära till vatten.

SL
Frukost i tältet

Dag tre var lite seg, det kändes att jag burit 20 kg ett par dagar. Jag hade troligen även druckit för lite, trots att jag kämpade på med vattenrenaren och bar vatten med mig. Glimåkra och ICA-butkien hägrade och jag kom fram vid lunchtid. En baguette och en coca-cola senare var jag redo att ta bussen tillbaka hem igen.

Hittade jag någon vildmark? Nej, egentligen inte. Det är fin natur längs leden, men den riktiga vildmarkskänslan infann sig aldrig. Inte som den gör i svenska fjällen eller längs delar av sörmlandsleden. Trots det rekommenderar jag varmt en tur längs skåneleden. Ta en dagstur eller gör en helgvandring längs en eller flera sträckor. Den bästa vandringen är den som blir av. I Skåne är det lätt att ta sig till vandringen, Skåneleden finns nästan överallt i Skåne och är mycket väl skyltad och lättvandrad.

SL-6
Välskyltat

1 Comment on “Finns det vildmark i Skåne?

  1. Trevligt skrivet och fina bilder!
    Ser fram emot nästa berättelse.

Comments are closed.