Hobbitar

image
Kalvar

Idag har jag sett ett familjejordbruk med kalvuppfödning. De får in kalvarna från 4 dagars ålder och föder sedan upp dem på kontrakt till ca 100 kg. Många söta kalvar, både under tak och ute i gröna hagar. Familjen hade klätt upp sig i tröjor med gårdens namn (även deras dotter, 1 år gammal) och berättade entusiastiskt om hur de tar hand om kalvarna. De hade köpt gården på ca 25 ha för bara några år sedan och levde nu av den.

Men dagens höjdpunkt var ett besök på gården där man spelade in scenerna från Hobbiton i Sagan om ringen trilogin samt de tre filmerna om Bilbo. En av gårdens ägare, Craig Alexander en man i femtioårsåldern, visade oss runt på gården. Det var ganska snart uppenbart att han var en genuin lantbrukare. Han älskade att prata om sina får, hur han avlade fram tackor som får två lamm (ett är för lite och tre kan de oftast inte ta hand om). Men han berättade också historen om hur “Hobbiton” kom till och blev en turistattraktion.

image
Får i Hobbitland

Efter filminspelningen av sagan om ringen trilogin, skulle området återställast. Men det kom ett skyfall emellan och entreprenörerna som skulle riva behövdes bättre på annat håll. Under tiden föddes iden bland de tre bröderna Alexander, som äger gården, att försöka få behålla området där filmerna spelades in. “Vi förhandlade 2 år med advokater i USA” berättar Craig Alexander. Bara de mest entusiastiska turisterna hittade dit, och det var inte mycket att se, eftersom det mesta i filmen var datorgenererat.

När “The Hobbit” spelades in flera år senare, byggdes det upp en permanent Hobbit by för inspelningen, och Peter Jackson och bröderna Alexander äger nu företaget som driver turistverksamheten gemensamt. De har 70 helårsanställda och tar emot 400 000 turister varje år.

image
Hobbithål

Och en fin turistattraktion är det! Mycket vackert belägna hobbithus med fin grönska. Man odlar riktiga blommor och grönsaker som sköts av flera trädgårdsmästare. Turister följer en guidade tur med ungdomar klädda som hobbitar (en del till och med barfota). Guidningen sker med glimten i ögat, det är absolut inte tal om att “gå i roll” för någon längre stund. Vi hade också förmånen att ha Craig Alexander med på turen, och vi fick lite glimtar av hur själva inspelningen hade gått till.

image
Bagend

Dagen avslutades i “The Green Dragon” där vi drack ale och vin från “Middle Earth” och åt en god buffet.

image
Hobbiton