Höst, sommar, vår och vinter

DSC_0079Jag är på plats i Trysil i Norge, med fantastiskt väder om man gillar vinter, -15 grader, vindstilla och gnistrande snö. Tyvärr har hösten varit varm, så snömängden har blivit lidande och endast de större liftarna och backarna är öppna. Och pjäxorna blir kalla i backen och sedan fötterna och med norska matpriser så blir fikapauserna få. Men vid dagens slut väntar en varm lägenhet med god mat och dryck. Så trots omständigheterna är humöret på topp. Äntligen vinter!

Efter dagens åkning sitter jag och funderar lite över 2015 års resor. Året började med en vecka i Trysil följt av mer skidåkning i Åre. Klassiska resmål. Men redan i juni var jag och familjen iväg till Island som kändes mycket mer exotiskt. Vi firade midsommar vid ett picknickbord i en stenöken på isländska sydkusten. Gråmulet väder, några grader varmt och snålblåst, en midsommar att minnas. Island var annars ett fantastiskt resmål och jag kommer att återvända. Bara en kort flygresa hemifrån men en helt ny värld.

Sommaren avlöpte annars med fjällvandring som tema. Jag gjorde två ensamvandringar i Kebnekaisefjällen, en längs leder och en i mer avlägsna områden. Vandring är en fantastisk aktivitet och en lisa för kropp och själ. I tider av turbulens är stillheten på fjället fantastisk. Och med en bra bok som sällskap blir man aldrig riktigt ensam.

I september var jag på den i Sverige bortglömda världsutställningen i Milano. Stora paviljonger, massor av folk och väldigt varmt. Men också massor av kultur, trevliga människor och god mat och dryck.

I oktober åkte jag på en drömresa till Nya Zeeland. Jag såg landet från ett lantbruksperspektiv och fick en fin vår. Äventyren på sydön, med vandring på Milford track och bungyjump i Queenstown som höjdpunkter gav starka minnen.

I vår dystra skånehöst saknade jag de upplevelser och den frihet som resandet ger. Men resebudgeten behöver skäras ner lite så än så länge så förutom ett par äventyr i Norge och Sverige är inget inbokat.

Till sist, varför höst, sommar, vår och vinter? Svenska fjäll ger höstkänsla, Milano sommar, i Nya Zeeland var det vår och här i Trysil är det bitande vinter. Kanske kan jag få säsongerna i rätt ordning i år.