Jordbruksminister och verktyg för kemisk kastrering

image
Gröna kullar med kor

Gröna kullar med kor och får, ett idylliskt landskap. Men landskapet är inte bara idylliskt, det är väldigt produktivt. Nya Zeelands största exportvaror är jordbruksprodukter. På ön finns mellan 20 och 40 miljoner får, beroende av säsong. Kiwifrukt vet alla att den kommer från Nya Zeeland, men det är nog mindre känt att den största exportprodukten är mjölk och mjölkprodukter. Ett av världens största mejerikooperativ, Fonterra, finns i Nya Zeeland

På onsdagen var jag på utflykt med en busslast lantbruksjournalister från hela världen. Vi besökte en gård med köttdjur och får, där man visade hur man planterat träd runt bäckar för att minska utlakningen av kväve och fosfor. Vidare till ett företag som tillverkade veterinärmedicinsk utrustning, bland annat sprutor med säkerhetsfunktioner så att man inte råkar kastrera sig själv istället för djuret. Mest imponerande var kanske att plastprodukterna tillverkades lokalt och inte i Kina. Företaget hade ställt upp sina bästa säljare och tekniker framför ett bord med olikfärgade plastprylar. Lite komiskt, då de flesta som var där egentligen inte är så intresserade av denna lite exotiska produkt.

image
Veterinärmedicinsk utrustning

Onsdag kväll var det välkomstmiddag för alla på konferensen. Kvällen började med uppträdande av de lokala gymnasieskolornas Haka grupp. Ett trettiotal tonåringar i traditionella Maori kläder som framförde olika traditionella danser. Fantastiskt! Kändes inte påklistrat som det ibland göra när man som svensk tittar på exotiska kulturer. Det här gänget var en del av det lokala samhället, gillade vad de gjorde och var stolta över sin kultur. Kanske lite som ett svenskt luciatåg? Kvällen fortsatte med mat, sponsrat vin och tal av den Nya Zeeländska jordbruksministern. En politiker som avspänt och med glimten i ögat talade inför 150 journalister om Nya Zeelands utmaningar och väg framåt. Imponerade!

image
Haka