Kändisspaning i huvudstaden

I veckan som gick så var jag på ett kort besök i storstaden, inte Köpenhamn denna gång men väl Stockholm. Stockholm visade sig från sin allra bästa sida med strålande sol, glittrande vatten och massor av båtar vid kajerna. Kanske lite fler båtar än vanligt, det var strejk i skärgårdstrafiken, men det gjorde utsikten längs kajerna ännu finare.

Jag och mitt ressällskap gick längs mina gamla promenadstråk från trakterna av KTH, där jag har jobbat, genom Humlegården, förbi Stureplan och ner mot Dramaten. Vi passerade slottet, och tog del av den nya “gratis inträde på museer” reformen och såg dammiga rustningar och vagnar på livrustkammaren.

Mitt resessällskap, en inbiten skåning, ville absolut se en kändis när vi nu var i huvudstaden. Vi gick till riksdagshuset, men där såg vi tyvärr bara turister och säkerhetsvakter. Vi går vidare till besöksentrén till riksdagshuset där det står en vakt och ser lite bister ut. Vi frågar om man får komma in, vilket visar sig gå alldeles utmärkt. En liten klisterlapp i glad färg på tröjan, en röntgenapparat och säkert 10 vakter senare sitter vi i plenisalen och tittar ner på en interpellationsdebatt. Och där var kändisarna, först energiminister Ibrahim Baylan och sedan finansminister Magdalena Andersson. Debatten handlade om energipolitik och kemikalieskatter och gav en liten, intressant inblick i vår demokrati.

riksdagen

Vi konstaterar båda, efter att ha sett otaliga gymnasieklasser passera revy på läktaren, att denna öppenhet och tillgänglighet till maktens kärna är livsviktig för demokratin. Så nästa gång du går förbi besöksentrén till riksdagen, ta mod till dig och gå in! Alltid lär man sig något, och om inte annat får man en kort inblick i hur Sverige styrs.

PS Har man inte möjlighet att vara på plats i riksdagen sänds det mesta på webben: http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/ DS

1 Comment on “Kändisspaning i huvudstaden

  1. Kul!
    Det är klart att man borde besöka Riksdagen.
    Men man måste vara helt tyst.

Comments are closed.