Sportlov och spelifiering

åre

Jag har varit på sportlov med barnen i Åre. I några veckor fylls skidbackarna med barnfamiljer som längtat till snö och vinter. För oss skåningar är det lite speciellt med det vinterväder som erbjuds i norra Sverige. Vintern i Skåne har i år visserligen erbjudit ett par snödagar och det har varit öppet i skidbacken på hallandsåsen men någon riktig vinter blev det inte i år heller och nu  blommar redan vintergäck och snödroppar.

I Åre åkte vi utför. Vi samlade pins och tävlade i höjdmeter. Skistar som driver flera skidanläggningar i Norge och Sverige, har ett spännande system för att samla höjdmeter, liftåk och pins. Liftkortet ansluts, för dem som vill, till en tjänst som kallas MySkistar. Det finns topplistor för varje destination och det är lite prestige att komma på topp 100 på någon av dem. Naturligtvis blir det också tävling mellan dem man har sällskap av på resan. I vårt vall var det mina barn, min syster med familj och mina föräldrar.

Vid slutet av veckan summerade vi antalet höjdmeter och det visade sig att mina barns 8-åriga kusin var vinnare! Men så tränar han också utförsåkning i Huddinge alpin. Själv var jag mycket nöjd med att jag tog mig in på topp 100 listan över fallhöjdsmeter för vecka 8 och passerade 100 000 höjdmeter för säsongen. Några roliga pins blev det också, bla annat en för att ha åkt alla liftar på kalfjället. Skistar har lyckats bra med sin spelifiering (jämför engelskans “gamification”) av utförsåkningen. Det gör skidåkningen ännu lite roligare och visst får det mig att vlija åka till en Skistaranläggninge även nästa år, vilket förstås är tanken.
Jag avslutar med att tipsa om ett klipp från Åre (1964)filmarkivets sidor, klippet visar hur vintersport gick till för ca 50 år sedan.