Trevligt i Auckland

image
Auckland från en av de vulkaner staden är byggd på

Det är lite speciellt att komma till ett land och en stad man aldrig varit i förut. Ofta känner man igen sig, Mc Donalds, Starbucks, Subway och andra kända varumärken syns längs gatorna. Men på samma gång är allt främmande. Här i Auckland är det främmande på ett trevligt sätt. Redan på bussen från flygplatsen in till stan, märktes den Nya Zeeländska trevligheten. Passagerarna som gick av bussen sade ”Thank’s driver!” på vägen ut.

Jag anlände till Auckland sent söndag kväll. Jag checkade direkt in på hotellet, tog en melatonintablett (mot jetlag) och lade mig att sova. Jag sov förhållandevis gott, trots 11 timmars tidsskillnad mot Sverige.

Under måndagen har jag sett mig omkring i Auckland. Jag började med en promenad i centrum, och förvånades över hur varmt här är. På dagen gick jag i t-shirt. Gjorde turistiga saker, som att åka upp i ”Sky Tower” och titta på utsikten över staden och havet. Där möttes jag återigen av den genuina trevligheten, personalen gör det där lilla extra, med en glad min. Inte för att de måste (eller förväntar sig dricks, som i somliga länder) utan för att det är naturligt för dem.

Min nästa upptäckt var hur mycket man spelar på sitt namn som äventyrsland. Till och med här, mitt i Nya Zeelands största stad, finns äventyret runt knuten, eller som i detta fall från toppen av Sky Tower. Vill man kan man hoppa ner från tornet, i ett bromsat fall och landa på marken nedanför. Och jag såg flera hoppare under den timme jag var där! Vill man inte hoppa kan man knyta in sig i ett rep och gå runt tornet på utsidan. Jag provade inte, jag sparar mina äventyr till senare under resan.

image
Promand på hög höjd

På eftermiddagen åkte jag på en guidad tur runt Auckland. Turistinformationen rekommenderade ”Mike”, som kör mindre grupper. Så kl 14:30 åkte jag, ett par från England, en tjej från Holland och en kille från Australien runt med Mike i hans minibuss och tittade på staden. En fantastisk tur! Vi såg en massa häftiga vyer, bland annat några av de 53 vulkaner som staden är byggd på. Eftersom gruppen var så liten blev guidningen personlig och interaktiv. Jag lärde mig massor om livet i Auckland (bl a om höga huspriser och att det finns en båt per tre invånare). Mike är en mycket trevlig ”Kiwi”, som gillade sitt jobb.

image
Mikes minbuss vid Auckland harbour bridge, och från bron kan man (självklart) hoppa bungy jump

På kvällen hittade jag en pub som serverade olika Nya Zeeländsk öl. Bland annat en mycket god APA, Sutton Hoo från Townshend Brewing Co. Pubens Fish and Chips var också god.