Vad är en gräns?

Jag är ute på resa igen. Denna gång med bil genom Europa. Efter att i snabb takt ha passerat Danmark, Tyskland och Holland är jag nu i Belgien. Under hela resan har passet legat i väskan och gränserna har bara gjort sig påminda genom att hastigheten på motorvägen ändrats.

Gränser i staden Baarle-Hertog/Nassau

Det gränslösa Europa är en realitet, och ännu mer på riktigt blev det idag när vi besökte den holländsk/belgiska staden Baarle-Nassau/Hertog. Staden ligger mestadels i Holland men är full av Belgiska enklaver, och till och med Holländska enklaver i de Belgiska enklaverna. Går man en promenad genom staden passerar man gränsen mellan länderna så ofta att man efter ett tag inte längre vet vilket land men är i. En del hus och affärer ligger mitt på gränsen och på en del parkeingsplatser kan man parkera bilen i en parkeringsficka som korsas av gränsen.

Butik på gränsen mellan Holland och Belgien

Trots detta virvarr av gränser lever staden och belgiska och holländska flaggor vajar om vartannat. Både belgisk och holländsk polis finns i staden och olika hus på samma gata måste följa olika lagar och regler beroende på vilket land husets huvudingång ligger i. Men man talar samma språk och betalar med samma valuta.

Världen blir inte mycket mer gränslös än så här, där bara några symboliska markeringar i asfalten skiljer två länder åt.

Idag känner jag mig som europé.

Imorgon går resan vidare mot Frankrike och England, jag hoppas känslan består.

Mer om Baarle-Nassau/Hertog och dess historia finns på Wikipedia.