Vänstertrafik i bergen

Nu har jag gjort den sista dagen med jordbruk på Nya Zeeland, kanske blir det något reportage på den här sidan så småningom. Det har varit mycket intressant att träffa vanliga bönder och lära sig om det Nya Zeeländska jordbruket, så olikt Sverige, med en avreglerad marknad, men ändå så likt med i stort sett samma djur och grödor som hemma.

image
Får

Nu är det dags att se resten av sydön, på egen hand och på vänster sida. Jag hämtade en hyrbil på flygplatsen och höll direkt på att sätta mig på fel sida. Efter att ha använt vindrutetorkarna för att blinka mig ut ur rondellerna ett par gånger kom jag fram till hotellet. Varför har man bytt plats på spakarna för blinkers och vindruktetorkare i högerstyrda bilar?

Lördag morgon gav jag mig ut på vägarna söderut. Tog mig ut på slätten söder om Christchurch och valde vägar med lite trafik för att vänja mig vid bil och att ratten sitter på höger sida. Svårast är att hålla bilen på rätt ställe på vägen, inte att hålla sig på rätt sida av vägen. Det är jättelätt att flyta ut till vänster och närma sig vägrenen.

image
Nya Zeeländska rapsfält

Scenerna ändrades sakta när jag kom längre västerut och upp i bergen. Det blev torrt och ökenliknande men bedövande vackert. Jag stannade till och tittade på ett snöklätt Mount Cook från vägen.

image
Mt Cook

Efter sex timmar kom jag fram till Queenstown som ligger vacker mellan bergen vid en sjö. Efter en promenad till mataffären, efter 50 mil var det skönt att slippa köra, lagade jag mat i pentryt i min lägenhet. Vårlamm och färsk sparris med lokal öl smakade mycket bra. Jag loggade in på Internet och bokade äventyr för morgondagen. Men mer om det i nästa inlägg!