Albatrosser

Naturupplevelserna i Nya Zeeland fortsätter. Inte bara i form av stora gårdar med massor av får eller kor utan även som idag med vilda djur.

image
Havsgamar som slåss

Jag åkte på en båttur från Kaikoura och spanade efter albatrosser. Kaikoura är lite specieltt eftersom det någon kilomerter från kusten blir ca 1000 meter djupt. Många djur blir därför ganska lättillgängliga. Så mycket spaning efter albatrosser blev det inte, fåglarna känner igen båten med fiskbetet och lägger sig snällt 30 cm från relingen. Enorma fåglar! Vingspannet på en albatross är lätt över 2 meter. Att se de stora fåglarna springande landa på vattnet är en mycket fascinerande syn. Blir de sedan lite osams och börjar bråka om fisken, så blir det riktigt spektakulärt och ganska blött.

image
Albatross
image
Albatross i luften
image
Albatross som landar

Förutom fåglar såg vi även delfiner. De kom simmande mot båten och lekte med den ett tag. Det var som om de satte upp en show på några minuter, men sedan tröttnade och drog vidare. Vi passerade även några sälkolonier med kutar som låg och solade.

image
Sälkkutar

Under eftermiddagen forsatte vi söderut på inlandsvägen. Vi passerade ganska torra områden, och dagens gårdsbesök handlade om bevattning och hur man byggt upp en stor mjölkgård på slätten med hjälp av vatten från bergen. Och än en gång passerade vi ett vindistrikt med vinprovning. Sauvignon blanc och Pinot noir är gott, men nu vill jag ha något annat. En öl kanske?

1 Comment on “Albatrosser

  1. ”Havsgamarna” är antingen southern giant petrel sveskt namn sydlig jättestormfågel eller nordlig jättestormfågel. Hälsningar ornitologen Björn.

Comments are closed.